DIRECT NAAR:
Home
Inkomensbelasting
Hardeboom Actueel
Nieuwsoverzicht
Inloggen loondossier
INLOGGEN

Oproepkracht minimaal 3 uur uitbetalen

Hardeboom oproepkracht salarisadministratieEen oproepkracht met een contract van hooguit 15 uur per week, moet voor elke keer dat hij of zij werkt minimaal drie uur uitbetaald krijgen. Het maakt niet uit hoe lang de persoon werkt, al is het maar een kwartier.
Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald. De zaak was aangespannen door een taxichauffeur. De vrouw werd alleen betaald voor haar nettowerktijd en dat vond ze te weinig.
Het hof geeft haar nu gelijk. De regeling is een compensatie voor de onzekere werktijden van een oproepkracht.
FNV Bondgenoten denkt dat de uitspraak werkgevers veel geld gaat kosten, omdat werknemers met terugwerkende kracht tot 2006 loon kunnen claimen. 

 

Voorwaarden

De uitspraak is alleen van toepassing als de volgende drie situaties gelden:

- de werkenmer heeft een contract voor minder dan vijftien uur;

- én de werknemer is oproepkracht en het arbeidspatroon ligt niet vast.

Alleen als aan deze voorwaarden is voldaan is de werkgever verplicht voor iedere oproep minimaal drie uur loon uit te betalen. 

 

Niet dubbel, maar doortellen

Wel zegt het Hof dat als oproepen meteen in elkaars verlengde liggen er niet dubbel, maar doorgeteld moet worden. Stel dat bij de eerste oproep gewerkt wordt vanaf 08.00 uur, dan moet drie uur worden betaald tot 11.00 uur. Start de tweede oproep om 10.45 uur en loopt die door tot 12.00 uur, dan moet betaald worden van 08.00 tot 12.00 uur, dus vier uur.

Als na de eerste periode van drie uur in elk geval vijftien minuten zit tot de volgende oproep, dan moet voor die volgende oproep ook weer minimaal drie uur loon worden uitbetaald. Een voorbeeld: werk je bij de eerste oproep vanaf 08:00 uur, krijg je minimaal drie uur loon betaalt tot 11:00 uur. Start de tweede oproep om 11.15 uur of later, moet de werkgever je weer minimaal drie uur loon uitbetalen.

  

Primeur in de rechtspraak

De wetgever wil met dit wetsartikel de werknemers beschermen. Het Hof maakt dit nu concreet en geeft er handen en voeten aan. Een primeur, want niet eerder werd op dit niveau zo'n rechterlijke uitspraak gedaan. Compaijen: "Werkgevers moeten zorgvuldig plannen en met duidelijke roosters komen voor werknemers met zo'n klein contract." 

 

De uitspraak van het Hof heeft betrekking op wetsartikel BW 7:628 lid a.

 

Bron: NOS en FNV Bondgenoten  | 
Terug naar nieuws overzicht
Nieuws
Sponsoring
Vestigingen
Vacatures
Over Hardeboom