DIRECT NAAR:
Home
Inkomensbelasting
Hardeboom Actueel
Nieuwsoverzicht
Inloggen loondossier
INLOGGEN

Welke vragen mogen niet worden gesteld aan een sollicitant?

Veel werkgevers maken dezelfde fouten. Ze stellen een tijdens een sollicitatiegesprek vragen aan de kandidaat die zij op basis van de gelijke behandelingswetten niet hadden mogen stellen. Vaak levert dit geen problemen op, maar een kandidaat kan een klacht indienen bij de Commissie Gelijke Behandeling.

 

Hardeboom arbeidsrecht personeelszakenTijdens een sollicitatiegesprek mag een werkgever alleen vragen stellen aan de kandidaat die relevant zijn voor de functie waarop het gesprek betrekking heeft. Een werkgever hoort tijdens zo'n gesprek geen vragen te stellen over privé-zaken.

Wat voor vragen mag een werkgever bijvoorbeeld niet stellen?

- Vragen over gezinsomstandigheden

- Vragen over kinderwensen

- Vragen naar de gezondheid van de kandidaat

- Vragen naar het ziekteverzuim bij de vorige werkgever(s)

 

Bovenstaande opsomming is natuurlijk niet limitatief, maar zijn wel de meest gestelde 'foute' vragen. Wordt door de werkgever tijdens het gesprek gevraagd naar het privé-leven of bijvoorbeeld gezondheid, dan hoeft de kandidaat hier niet op te antwoorden.

 

Medische keuring

Een nieuwe kandidaat aan een medische keuring of aanstellingskeuring onderwerpen kan ook niet zonder meer. Wanneer een medische keruing van toepassing is, moet dit onder meer vermeld staan in de personeelsadvertentie.

 

Een keruing is ook alleen toegestaan indien de kandidaat voor de functie aan bijzondere medische eisen moet voldoen. Bij een treinmachinist mag bijvorbeeld worden gekeken of hij niet kleurenblind is. Ook wanneer iemand zwaar lichamelijke arbeid moet gaan verrichten kan een keuring worden verricht.

 

Uit bovenstaande blijkt wel, dat voor de meeste functies een medische keuring niet van toepassing is.


Meer weten?

Bij Hardeboom kunnen wij u adviseren over personeelszaken zoals bovenstaand zijn beschreven. Daarnaast werken wij nauw samen met juristen die gespecialiseerd zijn in arbeidsrecht en personeelszaken. Zo kunnen wij u ook bijvoorbeeld ondersteunen bij het opzetten van arbeidscontracten en een personeelsadministratie.

 

 

Bron: Hardeboom  | 

Terug naar nieuws overzicht
Nieuws
Sponsoring
Vestigingen
Vacatures
Over Hardeboom