DIRECT NAAR:
Home
Inkomensbelasting
Hardeboom Actueel
Nieuwsoverzicht
Inloggen loondossier
INLOGGEN

Vanaf 1-4-2013 geen btw meer op bepaalde leveringen laptops en tablets.

Vanaf 1 april geen btw meer op facturen voor bepaalde binnenlandse leveringenSamenvatting

Vanaf 1 april 2013 mogen ondernemers die mobiele telefoons, spelconsoles, laptops, tablet-pc’s, CPU’s etc in Nederland verkopen, geen Nederlandse btw meer aan hun afnemers in rekening brengen voor zover deze afnemers ondernemers zijn en de totale waarde van de levering € 10.000 of meer bedraagt. Vanaf die datum is op deze transacties de zogeheten ‘verleggingsregeling’ van toepassing. Onder de verleggingsregeling moet de afnemer van de prestatie de verschuldigde btw in zijn btw-aangifte als verschuldigd opnemen. Hij kan deze btw in dezelfde aangifte in aftrek brengen, waarbij de normale regels gelden. Op de factuur voor deze transacties moet een verwijzing naar deze regeling worden opgenomen, zoals “btw verlegd” of “reverse charge mechanism applies”. Ondernemers hebben dus tot 1 april 2013 om hun systemen aan te passen.

 

Volledig artikel

BTW op laptops tablets mobile telefoons per 1 april 2013 1-4-2013

Is uw onderneming betrokken bij het verkopen of aankopen van

(grote hoeveelheden) mobiele telefoons, spelconsoles, laptops, tablet-pc’s, CPU’s etc.? Vanaf 1 april 2013 mogen ondernemers die deze goederen in Nederland verkopen, geen Nederlandse btw meer aan hun afnemers in rekening brengen voor zover deze afnemers ondernemers zijn en de totale waarde van de levering € 10.000 of meer bedraagt. Vanaf die datum is op deze transacties de zogeheten ‘verleggingsregeling’ van toepassing. Onder de verleggingsregeling moet de afnemer van de prestatie de verschuldigde btw in zijn btw-aangifte als verschuldigd opnemen. Hij kan deze btw in dezelfde aangifte in aftrek brengen, waarbij de normale regels gelden. Op de factuur voor deze transacties moet een verwijzing naar deze regeling worden opgenomen, zoals “btw verlegd” of “reverse charge mechanism applies”. Ondernemers hebben dus tot 1 april 2013 om hun systemen aan te passen.
 
Op 5 maart 2013 heeft de Raad van de Europese Unie Nederland toestemming gegeven om tijdelijk de verleggingsregeling op bepaalde transacties toe te passen, om zo mogelijke btw-fraude tegen te gaan. De verleggingsregeling was al van toepassing op de levering van alle goederen door niet in Nederland gevestigde ondernemers aan in Nederland gevestigde ondernemingen. Vanaf 1 april is de toepassing van de verleggingsregeling dus uitgebreid naar de leveringen van de genoemde goederen boven de € 10.000 drempel, door in Nederland gevestigde ondernemers aan in Nederland gevestigde ondernemers en door buiten Nederland gevestigde ondernemers aan buiten Nederland gevestigde ondernemers. Het besluit van de Raad vervalt op 31 december 2013 of, als dit eerder is, op de datum van inwerkingtreding van EU-regels krachtens welke alle lidstaten dergelijke maatregelen mogen aannemen.
 
Bron: Ministerie van Financiën, 5-3-2013, Nieuwsbericht; Raad van de Europese Unie, 5-3- 2013, nr. 2013/116/EU
Foto: Toughbookpartner

 

 

Administratiekantoor Hardeboom in Amersfoort is een all-round kantoor voor boekhouding, administratie, belastingaangifte (zoals inkomstenbelasting en omzetbelasting), belastingadvies, jaarrekening, salarisadministratie, bedrijfsadvies en archiefopslag. Wij zijn aangesloten bij het Register Belastingadviseurs en wij zijn AFAS Expert en een Erkend Leerbdrijf. Onze klanten komen voornamelijk uit de regio's Amersfoort, Soest, Leusden en Nijkerk.

Terug naar nieuws overzicht
Nieuws
Sponsoring
Vestigingen
Vacatures
Over Hardeboom